'Zwaaien voor een glimlach'

“Hoe kan ik mijn cliënten ondersteunen bij het vaker ervaren van betekenisvolle (contact)momenten?” 

 

“Hoe kan ik als opbouw- of buurtwerker het ‘oog hebben voor elkaar’ in de buurt versterken?”

HERKEN JIJ JE IN DE VOLGENDE SITUATIES? 

Cliënten vertellen jou geregeld dat ze veel tijd alleen in huis doorbrengen en dat dit hen niet altijd positief stemt. Jij hoort hierin de wens naar meer laagdrempelig contact, zonder al te veel verlichtingen. Het liefst zou je met een concrete oplossing komen, maar die is niet altijd eenvoudig te vinden.
Je werkt in een buurt, dorp of stad waar mensen vooral voor zichzelf leven en elkaar niet of nauwelijks kennen. Mensen die elkaar groeten, tref je er weinig. Regelmatig denk je na over de vraag hoe jij samen met bewoners de buurt wat socialer en gezelliger kunt maken en hoe je ook nog eens makkelijk veel mensen kunt bereiken. En als je dan toch mag kiezen, dan het liefst met iets dan ludiek, vrolijk en inhoudelijk is!

In de praktijk kom ik deze situaties regelmatig tegen. Zo had ik nog niet zo heel lang geleden voor een onderzoek gesprekken met alleenwonende vijfenzeventigplussers over hun vrijetijdsbesteding. Veel van hen gaven aan dat ze er niet zo vaak meer op uittrokken en daarom veel tijd in huis doorbrachten. De meesten wilden geen of nog maar weinig vaste verplichtingen aangaan. Wel zeiden ze te genieten van wat reuring voor het huis: spelende kinderen, iemand die langsloopt of een spontaan praatje maakt. Dit intrigeerde mij. Dus dacht ik na over de vraag: “Hoe kunnen mensen die veel thuis zitten toch positieve ervaringen en contactmomenten hebben zonder dat ze hun huis verlaten?” Een tweede vraag die mij bezighield was de vraag hoe je de buurt hierbij kunt inzetten zonder dat je als sociaal werker continu zelf actief moet zijn.

Uit gekkigheid bedacht ik de zwaaivrijwilliger, dat werd uiteindelijk de Zwaaisteen®: een stoeptegel voor zowel jong als ouder, die voor een huis ligt en voorbijgangers uitnodigt om te zwaaien naar de bewoner. Samen met opbouwwerker Marloes Markslag en buurtgenoten hebben we de Zwaaisteen uitgewerkt, getest, nog eens getest, bijgeschaafd, getest, geëvalueerd, onderzocht en nog eens bijgeschaafd tot wat het nu is. Waar we begonnen met het 'zomaar' verven van zwaaihanden hebben we nu een sterk Zwaaisteen ontwerp en een simpele methode waardoor de Zwaaisteen écht werkt en duurzaam is.

Met de Zwaaisteen kun je veel mensen bereiken en het mooie is dat iedereen kan meedoen. Immers: zwaaien kan iedereen! En... door de Zwaaisteen ontstaan er betekenisvolle momenten. Zoals een glimlach, het ervaren van gezelligheid en het gevoel gezien te worden en nog mee te doen.

Inmiddels is de Zwaaisteen een landelijk initiatief waarmee jij ook aan de slag kunt gaan. Het wiel is al voor je uitgevonden, dat scheelt je een hoop werk. Alle informatie, die is opgedaan door middel van testen, pilotonderzoek, evaluatie en recente ervaringen van sociaal werkers uit het hele land, heb ik gebundeld in praktische Toolkit met de toepasselijke naam ‘Zwaaien voor een glimlach’. In de Toolkit vind je zes instructiefilmpjes over de Zwaaisteen. Daarin vertel ik je alles over de Zwaaisteen zodat je niet eerst dezelfde beginnersfouten maakt als dat wij deden.

Wist je dat 95% van de mensen met een Zwaaisteen vaker glimlacht doordat er naar hen gezwaaid wordt? En dat nog eens 91% van de mensen een moment van gezelligheid ervaart wanneer er gezwaaid wordt? (bron pilotonderzoek Zwaaisteen | Zwolle 2019) 

 

MET 'ZWAAIEN VOOR EEN GLIMLACH' ONTDEK JE:

♦ Wat de kracht van zwaaien is, zodat jij met overtuiging kunt uitdragen waarom zwaaien belangrijk is.

♦ Wat de ervaringen zijn van verschillende sociaal werkers uit Nederland en België, zodat jij een vliegende start kunt maken.

♦ Wat de goede en minder goede plekken zijn om Zwaaisteen te plaatsen, zodat jij direct de juiste keuze maakt en jouw Zwaaistenen daadwerkelijk oproepen tot zwaaien.

♦ Welke strategieën écht werken om mensen uit te nodigen om Zwaaisteenhouder te worden, zodat jij snel de juiste mensen vindt.

♦ Hoe je veel mensen kunt bereiken met de Zwaaisteen, zodat de impact groot is.

♦ Welke strategieën je kunt inzetten om mensen te blijven triggeren om daadwerkelijk te zwaaien bij het passeren van een Zwaaisteen.

♦ Hoe je kunt voorkomen dat de energie na een tijdje terugloopt en de Zwaaisteen zijn functie verliest.

♦ Hoe je snel kunt beginnen, zodat jij niet eindeloos verzandt in overlegvormen maar alvast kunt gaan experimenten.

♦ Welke ludieke tips, promotiematerialen en uitgewerkte werkvormen jij kunt inzetten zodat jij tijd bespaart en snel zult shinen met de Zwaaisteen.

“Ik vind het een mooi initiatief waaraan iedereen kan en mag meedoen. Dat maakt het zo sterk! Samen met mijn collega kozen wij voor het programma “Zwaaien voor een glimlach” omdat wij niet opnieuw het wiel wilden uitvinden maar gebruik maken van de informatie die er al is. Het meest waardevolle uit de Toolkit vind ik het kant en klare p.r. materiaal. Dat scheelt mij tijd. Het videogesprek met Corinne heeft mij opgeleverd dat ik het initiatief niet vanuit eenzaamheid ga introduceren maar vanuit ‘contact’, waardoor iedereen zich welkom voelt om mee te doen. Ook heb ik geleerd dat je dit initiatief prima eerst klein kan aanpakken zonder er gelijk een groot project van te maken. Om gewoon klein beginnen spreekt me enorm aan.”

Josien Tuhumury

Sociaal werker, KEaRN

Ik ben gestart met de Zwaaisteen omdat ik als buurtwerker mensen wil stimuleren om op een positievere manier naar elkaar te kijken. Door het programma ‘Zwaaien voor een glimlach’ aan te schaffen hoopte ik handvatten te ontvangen waarmee ik aan de slag kon en ik hoopte inspiratie op te doen voor mijn eigen Zwaaisteenproject. Dat is gelukt. Corinne is bereid om te luisteren en mee te denken in de lokale context. Supertof, echt een aanrader!

Mark Peters

Buurtwerker Zaventem

ZO WERK HET

 

Na jouw aanmelding ontvang je een email met een link naar een Toolkit, waarin je de instructiefilmpjes en de documenten vindt die je nodig hebt. Afhankelijk van je gekozen pakket ontvang je support van mij. De supportsessie geef ik online of telefonisch. Ze worden door jou ingepland wanneer jij hier behoefte aan hebt.

Het concept van de Zwaaisteen® is auteursrechtelijk beschermd en voor het gebruik is een licentie nodig. De licentie ontvang je door de aankoop van 'Zwaaien voor een glimlach'. De Zwaaisteen® staat geregisterd in het merknamenregister van de Benelux. 

LET OP, 'ZWAAIEN VOOR EEN GLIMLACH' IS NIET VOOR IEDEREEN

 

Hoewel 'Zwaaien voor een glimlach' praktisch en eenvoudig is, is het alleen geschikt voor enthousiaste sociaal werkers die tijd en energie willen steken in de opstart en implementatie van de Zwaaisteen. Het beperkt zich namelijk niet alleen tot het droppen van een Zwaaisteen bij iemand voor het huis. Er is meer voor nodig om mensen aan het zwaaien te krijgen en te houden. Wel kun je jouw tijd en energie in eerste instantie beperken door klein en eenvoudig te beginnen en gaandeweg uit te breiden. Dat is dan ook wat ik je adviseer. Ik doe er alles aan om je zoveel mogelijk werk uit handen te nemen en je zo goed mogelijk te begeleiden. Samen gaan we voor een betekenisvolle en duurzame inzet van de Zwaaisteen.

Werken met de Zwaaisteen is iets anders dan op een middag een paar zwaaihanden her en der schilderen. (Marloes Markslag, opbouwwerker Travers Welzijn, mede-initiatiefnemer Zwaaisteen Zwolle)

INVESTERING 'ZWAAIEN VOOR EEN GLIMLACH'

Uiteraard wil ik jou en jouw organisatie graag helpen, ongeacht het budget dat jullie hebben. Daarom heb ik drie pakketten samengesteld zodat jij kunt kiezen wat bij jouw situatie pas. Ook kan ik je twee vouchers aanbieden met een totaal waarde van €154,-. Met deze vouchers kun jij zelf met korting stickers en stoeptegels bestellen bij leveranciers waar ik goede ervaringen mee hebt. Dat scheelt je niet alleen geld, maar ook een hoop uitzoekwerk.

 

 

  
 
Licentie: concept Zwaaisteen
Licentie: afbeelding Zwaaisteen in vijf kleuren
Middelen voor een wervende P.R.
Zes instructiefilmpjes met implementatie opdrachten
Supportsessie (online)
Personalisatie van flyers en de Zwaaisteen
STARTPAKKET met 25 bedrukte straatstickers
STARTPAKKET met 25 bedrukte stoeptegels
Onbeperkt mailcontact
On- en offline enquête voor meten van ervaringen
BONUS: vouchers met totaal €154,- korting op Zwaaistenen!
BONUS: twee unieke Zwaaisteenkleurplaten en een uitdagende Zwaai-speurtocht.

Toolkit Startpakket

van
225,
voor €157,-
vrijgesteld van btw
Licentie: concept Zwaaisteen : V
Licentie: afbeelding Zwaaisteen in vijf kleuren : V
Middelen voor een wervende P.R. : V
Zes instructiefilmpjes met implementatie opdrachten : V
 
 
 
 
 
 
BONUS: vouchers met totaal €154,- korting op Zwaaistenen! : V
BONUS: twee unieke Zwaaisteenkleurplaten en een uitdagende Zwaai-speurtocht.: V

Toolkit Start+ pakket

van
525,
voor €457,-
vrijgesteld van btw
Licentie: concept Zwaaisteen : V
Licentie: afbeelding Zwaaisteen in vijf kleuren : V
Middelen voor een wervende P.R. : V
Zes instructiefilmpjes met implementatie opdrachten : V
Supportsessie (online) : 1x
Personalisatie van flyers en de Zwaaisteen : V
STARTPAKKET met 25 bedrukte straatstickers : V
 
 
 
BONUS: vouchers met totaal €154,- korting op Zwaaistenen! : V
BONUS: twee unieke Zwaaisteenkleurplaten en een uitdagende Zwaai-speurtocht.: V

Toolkit Compleet pakket

van
1525,
voor €1467,-
vrijgesteld van btw
Licentie: concept Zwaaisteen : V
Licentie: afbeelding Zwaaisteen in vijf kleuren : V
Middelen voor een wervende P.R. : V
Zes instructiefilmpjes met implementatie opdrachten : V
Supportsessie (online) : 2x
Personalisatie van flyers en de Zwaaisteen : V
STARTPAKKET met 25 bedrukte straatstickers : V
STARTPAKKET met 25 bedrukte stoeptegels : V
Onbeperkt mailcontact : V
On- en offline enquête voor meten van ervaringen : V
BONUS: vouchers met totaal €154,- korting op Zwaaistenen! : V
BONUS: twee unieke Zwaaisteenkleurplaten en een uitdagende Zwaai-speurtocht.: V

JE DENKT MISSCHIEN WEL...

 

Die zwaaihandjes kan ik zelf wel op de stoep schilderen zonder dat ik daarvoor deze investering doe. Dat snap ik, zo praktisch denk ik zelf ook vaak. Behalve dat het concept van de Zwaaisteen® auteursrechtelijk beschermd is en geregistreerd staat als merknaam, is het verven van zwaaihanden niet voldoende om het ‘oog hebben voor elkaar’ te versterken. Uit onze testen, onderzoeken en ervaring blijkt dat er meer nodig is om mensen aan te moedigen om te zwaaien naar elkaar en om te zien naar elkaar. En dat is precies wat jij kunt leren, zodat jouw tijd en energie niet verloren gaan door het schilderen van zwaaihanden die niet of nauwelijks oproepen tot zwaaien.  Je denk misschien, maar zo begonnen jullie toch ook? Dat klopt, maar al snel kwamen wij erachter dat er meer nodig was dan alleen het schilderen van handjes. Daarom hebben we de Zwaaisteen doorontwikkeld zodat we nu veel meer impact hebben met de Zwaaisteen. En die impact gun ik jou ook!

Wil je aan de slag met het concept van de Zwaaisteen dan heb je een licentie nodig.  

Dit initiatief spreekt mij aan omdat het laagdrempelig en positief is. Het kan voor en door kinderen worden opgezet en het helpt om de buurt een beetje socialer te maken. Door de aanschaf van de Toolkit hoef ik het wiel niet zelf uit te vinden en ik doe gelijk mee aan een herkenbare beweging die in Nederland in gang is gezet. De kant en klare formats uit de Toolkit vind ik waardevol. De aanschaf van de Toolkit gaat mij denk ik vooral tijdswinst opleveren.

Alie Klompmaker

Sociaal werker de KEaRN

VEELGESTELDE VRAGEN

DE TOOLKIT

 • Een licentie voor het de uitvoering van het concept 'Zwaaisteen'
 • Een licentie voor het ontwerp van de Zwaaisteen / de afbeelding in vijf kleuren.
 • Een flyer in een 'u' en 'je' versie.
 • Een buurtkaart om de buurt uit te nodigen om te zwaaien bij een Zwaaisteen.
 • Een hand-out met tips voor een wervende pr, het maken van een Zwaaisteen en tips voor een feestelijke onthulling van de eerste Zwaaisteen.
 • Online en offline vragenlijst voor het meten van ervaringen. (Alleen bij het complete pakket.)
 • BONUS: een uitdagende speurtocht, een mooi gedicht, twee unieke kleurplaten en een raamtekening.
 • BONUS: voucher t.w.v. €154,- voor het aanschaffen van Zwaaisteenstickers en stoeptegels.

 

SUPPORT

 • Zes instructiefilmpjes over de Zwaaisteen.
   • Alles over de Zwaaisteen.
   • Voor wie is de Zwaaisteen bedoeld?
   • Hoe krijg ik zwaaiende voorbijgangers? | praktische tips
   • Hoe krijg ik zwaaiende voorbijgangers? | de activeringscirkel voor het aanleren van een nieuwe gewoonte
   • Betrokkenheid & eigenaarschap | aanbodgericht versus vraaggericht & het vergroten van betrokkenheid
   • Hoe werf ik mensen voor een Zwaaisteen?
 • Supportsessie (1x bij Start+ pakket | 2x bij compleet pakket).
 • Onbeperkt mailcontact (alleen bij compleet pakket).

 

LANDELIJKE HERKENNING

 • Vermelding op officiële Zwaaisteenwebsite.
 • Deelname aan de nationale Zwaaien voor een glimlach -dag, jaarlijks op 26 augustus.

 

STARTPAKKET

 • Een startpakket met 25 Zwaaisteen-straatstickers. (Bij aanschaf van het start+ pakket en compleet pakket.)
 • Een startpakket met 25 Zwaaisteen-stoeptegels. (Alleen bij aanschaf van een compleet pakket.)

Let op. Alle documenten worden aangeleverd in pdf of png. Bij het startpakket dien je de aangeleverde documenten zelf te kunnen bewerken zodat het logo van jouw organisatie en jouw contactgegevens erop vermeld kunnen worden. Bij het medium en compleet pakket kan ik dit voor je doen.

Bij jouw aankoop ontvang je een voucher met een aantrekkelijke korting voor de aanschaf van Zwaaisteenstickers en stoeptegels.

Voor 25 straatstickers met anti-sliplaag en een houdbaarheid van minimaal drie maanden betaal je normaal  € 245,- Met de korting ontvang jij ze voor €185,- (incl. btw).

Voor 25 bedrukte stoeptegels (inclusief anti-sliplaag, milieukeur, grafeenprotectie, instelkosten, verzendkosten à 85 euro) betaal je normaal €1090,- . Jij kan ze met de voucher aanschaffen voor €999,- (incl. btw). Let op: levertijd 4-6 weken.

Afhankelijk van het pakket dat je aankoopt bestel je de Zwaaistenen zelf met korting of anders doe ik het voor je.

Omdat het opstarten al klein en eenvoudig kan, kun je prima van start gaan zonder dat je financiering voor de definitieve Zwaaisteen hebt. Start bijvoorbeeld met het startpakket of start+ pakket en bestel de stoeptegels wanneer je er aan toe bent

Het concept van de Zwaaisteen® is auteursrechtelijk beschermd en heeft een merkregistratie. Wil je met dit concept aan de slag dan heb je een licentie nodig. De licentie ontvang je nadat je één van de pakketten hebt aangeschaft. Je kunt dus niet zelf aan de slag gaan. 

Natuurlijk doe ik dit niet omdat ik je wil ontmoedigen. Ik doe dit omdat ik keer op keer zie dat sociaal werkers starten met de werkwijze van toen wij startten met 'Zwaaien voor een glimlach'. Inmiddels weten wij dat deze manier niet goed werkte. Dit wil ik anderen besparen. Want hoe vervelend is het wanneer je start met de Zwaaisteen en je er veel promotie aangeeft, terwijl het na een tijdje niet blijkt te werken en je initiatief helemaal in elkaar zakt. Bovendien is het slecht voor de geloofwaardigheid van de Zwaaisteen, wanneer er initiatieven ontstaan die niet werken, maar wel geassocieerd worden met de Zwaaisteen. En tot slot heb ik maanden lang gewerkt aan het doorontwikkelen van de Zwaaisteen als landelijk initiatief. Behalve dat dit mij veel positieve energie geeft, kost het mij veel tijd en natuurlijk ook veel geld. De aankoop van 'Zwaaien voor een glimlach' zie ik daarom als een enorme waardering van jou. Een cadeautje en een mogelijkheid om mij te kunnen blijven inzetten voor de Zwaaisteen.