'Zwaaien voor een glimlach'

“Hoe kan ik mijn cliënten ondersteunen bij het vaker ervaren van betekenisvolle (contact)momenten?” 

 

“Hoe kan ik als opbouw- of buurtwerker het ‘oog hebben voor elkaar’ in de buurt versterken?”

HERKEN JIJ JE IN DE VOLGENDE SITUATIES? 

Cliënten vertellen jou geregeld dat ze veel tijd alleen in huis doorbrengen en dat dit hen niet altijd positief stemt. Jij hoort hierin de wens naar meer laagdrempelig contact, zonder al te veel verplichtingen. Het liefst zou je met een concrete oplossing komen, maar die is niet altijd eenvoudig te vinden.
Je werkt in een buurt, dorp of stad waar mensen vooral voor zichzelf leven en elkaar niet of nauwelijks kennen. Mensen die elkaar groeten, tref je er weinig. Regelmatig denk je na over de vraag hoe jij samen met bewoners de buurt wat socialer en gezelliger kunt maken en hoe je ook nog eens makkelijk veel mensen kunt bereiken. En als je dan toch mag kiezen, dan het liefst met iets dan ludiek, vrolijk en inhoudelijk is!

In de praktijk kom ik deze situaties regelmatig tegen. Zo had ik nog niet zo heel lang geleden voor een onderzoek gesprekken met alleenwonende vijfenzeventigplussers over hun vrijetijdsbesteding. Veel van hen gaven aan dat ze er niet zo vaak meer op uittrokken en daarom veel tijd in huis doorbrachten. De meesten wilden geen of nog maar weinig vaste verplichtingen aangaan. Wel zeiden ze te genieten van wat reuring voor het huis: spelende kinderen, iemand die langsloopt of een spontaan praatje maakt. Dit intrigeerde mij. Dus dacht ik na over de vraag: “Hoe kunnen mensen die veel thuis zitten toch positieve ervaringen en contactmomenten hebben zonder dat ze hun huis verlaten?” Een tweede vraag die mij bezighield was de vraag hoe je de buurt hierbij kunt inzetten zonder dat je als sociaal werker continu zelf actief moet zijn.

Uit gekkigheid bedacht ik de zwaaivrijwilliger, dat werd uiteindelijk de Zwaaisteen®: een stoeptegel voor zowel jong als ouder, die voor een huis ligt en voorbijgangers uitnodigt om te zwaaien naar de bewoner. Samen met opbouwwerker Marloes Markslag en buurtgenoten hebben we de Zwaaisteen uitgewerkt, getest, nog eens getest, bijgeschaafd, getest, geëvalueerd, onderzocht en nog eens bijgeschaafd tot wat het nu is. Waar we begonnen met het 'zomaar' verven van zwaaihanden hebben we nu een sterk Zwaaisteen ontwerp en een simpele methode waardoor de Zwaaisteen écht werkt en duurzaam is.

Met de Zwaaisteen® kun je veel mensen bereiken en het mooie is dat iedereen kan meedoen. Immers: zwaaien kan iedereen! En... door de Zwaaisteen® ontstaan er betekenisvolle momenten. Zoals een glimlach, het ervaren van gezelligheid en het gevoel gezien te worden en nog mee te doen.

Inmiddels is de Zwaaisteen® een landelijk initiatief waarmee jij ook aan de slag kunt gaan.

Wist je dat 95% van de mensen met een Zwaaisteen® vaker glimlacht doordat er naar hen gezwaaid wordt? En dat nog eens 91% van de mensen een moment van gezelligheid ervaart wanneer er gezwaaid wordt? (bron pilotonderzoek Zwaaisteen | Zwolle 2019) 

 

MET DE ZWAAISTEEN® BEREIK JE DAT:

♦ Mensen vaker naar elkaar gaan zwaaien, zodat zij meer 'omzien naar elkaar'.

♦ Mensen vaker glimlachen, gezelligheid ervaren en contactmomenten hebben, zodat het gevoel van welbevinden positief wordt beïnvloed.

♦ Er een laagdrempelig initiatief ontstaat, zodat iedereen kan meedoen.

“Ik vind het een mooi initiatief waaraan iedereen kan en mag meedoen. Dat maakt het zo sterk! In de Toolkit zit veel informatie waardoor wij het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Dat scheelt mij tijd. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik het initiatief niet vanuit eenzaamheid ga introduceren maar vanuit ‘contact’, waardoor iedereen zich welkom voelt om mee te doen. Ook heb ik geleerd dat je dit initiatief prima eerst klein kan aanpakken zonder er gelijk een groot project van te maken. Om gewoon klein beginnen spreekt me enorm aan.”

Josien Tuhumury

Sociaal werker, KEaRN

Ik ben gestart met de Zwaaistee®n omdat ik als buurtwerker mensen wil stimuleren om op een positievere manier naar elkaar te kijken. Uit de Toolkit heb ik veel handvatten en inspiratie ontvangen waarmee ik aan de slag kon. Corinne is bereid om te luisteren en mee te denken in de lokale context. Supertof, echt een aanrader!

Mark Peters

Buurtwerker Zaventem

ZO WERKT HET

Nadat de Zwaaistenen zijn besteld ontvang je een email met een toegangscode voor de digitale Toolkit. De voorbereidingen kunnen dan alvast beginnen! Ondertussen ga ik aan de slag met jouw bestelling, zodat de Zwaaistenen binnen de genoemde tijd geleverd worden.

LET OP, 'EEN ZWAAISTEEN-INITIATIEF STARTEN KAN ALLEEN ALS...'

Hoewel de Zwaaisteen® praktisch en eenvoudig is, is het starten van een Zwaaisteen-initiatief alleen geschikt voor mensen die tijd en energie willen steken in de opstart en implementatie van het initiatief.  Het beperkt zich namelijk niet alleen tot het droppen van een Zwaaisteen® bij iemand voor het huis. Er is meer voor nodig om groepen mensen aan het zwaaien te krijgen en te houden. Wel kun je jouw tijd en energie in eerste instantie beperken door klein en eenvoudig te beginnen en gaandeweg uit te breiden. Dat is dan ook wat ik je adviseer.

Werken met de Zwaaisteen® is iets anders dan op een middag een paar zwaaistenen her en der plaatsen. Je moet er regelmatig aandacht aan besteden zodat mensen blijven zwaaien naar elkaar.  (Marloes Markslag, opbouwwerker Travers Welzijn, mede-initiatiefnemer Zwaaisteen® Zwolle)

Dit initiatief spreekt mij aan omdat het laagdrempelig en positief is. Het kan voor en door kinderen worden opgezet en het helpt om de buurt een beetje socialer te maken. Door de aanschaf van de Toolkit hoef ik het wiel niet zelf uit te vinden en ik doe gelijk mee aan een herkenbare beweging die in Nederland in gang is gezet. De kant en klare formats uit de Toolkit vind ik waardevol. De aanschaf van de Toolkit gaat mij denk ik vooral tijdswinst opleveren.

Alie Klompmaker

Sociaal werker de KEaRN

VEELGESTELDE VRAGEN

Het concept van de Zwaaisteen® is auteursrechtelijk beschermd en heeft een merkregistratie. Iedereen die met dit concept aan de slag wil gaan heeft een licentie nodig. De licentie ontvangt jouw organisatie door het aanschaffen van een pakket met Zwaaistenen. Jullie kunnen dus niet zelf aan de slag gaan of zelf een Zwaaisteen® gaan maken. Ook niet wanneer je de Zwaaisteen® een andere naam geeft.

Natuurlijk doe ik dit niet omdat ik anderen wil ontmoedigen. Ik doe dit om verschillende redenen.

  • Er is gebleken dat er essentiële kennis nodig is voor het opstarten van een Zwaaisteen® initiatief. Zonder deze kennis blijkt het initiatief niet goed te lopen en dat is slecht voor de geloofwaardigheid van de Zwaaisteen®. Het is zelfs schadelijk voor het imago.
  • Ik heb de Zwaaisteen® bedacht en er maandenlang aan gewerkt. Behalve dat dit mij veel positieve energie geeft, kost het mij veel tijd en natuurlijk ook veel geld. De aankoop van Zwaaistenen zie ik daarom als een enorme waardering van jou. Een cadeautje en een mogelijkheid om mij te kunnen blijven inzetten voor de Zwaaisteen®.

Je betaalt vooraf via Ideal.

Een factuur ontvangen is mogelijk. Stuur een mail naar info@corinnetijsseling.nl

Alle prijzen op de website zijn inclusief btw.